Hecht belang aan het welzijn van jouw dieren

Een boer is blij wanneer zijn dieren blij zijn. Dat klinkt logisch, maar is het ook zo gemakkelijk om je dieren blij te maken? En hoe zie je dit? Om hier een antwoord op te kunnen formuleren trok de Boerenbond naar ILVO, het instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek. Zij hebben op vraag van de Boerenbond een app ontwikkeld waarmee op een eenvoudige manier het welzijn van de dieren van een landbouwbedrijf gemeten kan worden. De app zit zodanig in elkaar dat je ook de ontwikkeling van dit welzijn kan monitoren. 

Weet jij wat vlees je in de kuip hebt? 

Omdat het moeilijk is om het welzijn van je dieren in kaart te brengen, heeft ILVO een app ontwikkeld onder de slogan “Blije dieren Blije boer”. Deze app zorgt ervoor dat je op een eenvoudige manier een duidelijk en objectief beeld krijgt van het niveau van dierenwelzijn op je bedrijf. Deze welzijnsscan zorgt er enerzijds voor dat je de evolutie van het dierenwelzijn op uw bedrijf over de tijd heen kan meten, en anderzijds kan je jouw resultaten vergelijken met andere bedrijven uit jouw sector. 

Vijf vrijheden 

Het welzijn van de dieren weerspiegelt zich in deze vijf vrijheden: 

🐮  Vrij van honger en dorst 

🐷  Vrij van ongemak 

🐔  Vrij van pijn, verwondingen en ziekte 

🐮  Vrij om normaal gedrag te vertonen 

🐷  Vrij van angst en chronische stress 

Vat jij de koe bij de horens? 

De app “Dierenwelzijn scan” kan je downloaden via de App Store of via Google Play. Na elke scan ontvang je via mail de resultaten. Ook krijg je een online profiel waar je alles op kan volgen. Daarnaast kan je anoniem de score van andere bedrijven uit jouw sector raadplegen. Zo kan je van elkaar leren. De resultaten worden samengevat in een welzijnsradar die factoren zoals ligcomfort, lichaamsconditie en vachthygiëne beoordeeld.  

Heb je ze allemaal op een stokje? 

Eens je de app enige tijd gebruikt komen de pijnpunten naar boven en kan je deze aanpakken. Het ligcomfort bij koeien kan je bijvoorbeeld aanpakken door matrassen te voorzien. De vachthygiëne kan misschien verbeterd worden door de ventilatie in de stal onder handen te nemen. Dit zijn punten waar wij in gespecialiseerd zijn. Aarzel dus niet om ons te contacteren. Wij komen dan zo snel mogelijk een kijkje nemen om samen met jou de ideale oplossing te vinden om zo het welzijn van jouw dieren te verhogen.