Hittestress bij koeien? Beter voorkomen dan genezen!

De lente is bijna in het land, en de temperatuur loopt stilaan op. In de zomermaanden durft deze wel eens zeer sterk te stijgen. Wij blijven dan wat uit de zon en drinken veel, maar voor koeien is het niet zo evident om zich tegen de zon te beschermen. Zij zweten nauwelijks en kunnen moeilijk hun warmte kwijt. Daardoor kunnen ze last krijgen van hittestress, zeker als die warme temperaturen gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid. Hittestress kan echter nefaste gevolgen hebben voor jouw dieren. 

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, zetten we hier alles even op een rijtje. 

Hittestress, hoe herken je het? 

Als de temperatuur langere tijd boven de 18° stijgt, is het belangrijk om de koeien in de gaten te houden. Waar moet je op letten? Een koe houdt haar lichaamstemperatuur op pijl door te zweten en te hijgen. Als het te warm wordt zie je dat de koe 

➡️  Meer drinkt omdat het zo warm is. 

➡️  Extra zweet en hijgt om de temperatuur op pijl te houden. 

➡️  Een grotere hoeveelheid speeksel aanmaakt en dus meer vocht verliest. 

➡️  Langer rechtstaat om de warmte kwijt te kunnen. 

Hittestress? Gevolgen? 

Een koe die hittestress ervaart gaat minder voer eten. Hierdoor geraakt het evenwicht in de pens van de koe verstoord en kan pensverzuring ontstaan. Dit kan vervolgens leiden tot het geven van minder melk en uier, klauw- en vruchtbaarheidsproblemen.   

Hittestress? Hoe voorkomen? 

➡️  Zorg voor schoon en smakelijk water en een goede watervoorziening. 

➡️  Voer ook ’s avonds. 

➡️  Creëer schaduwrijke plaatjes voor de koeien. 

➡️  Een goede ventilatie is een must! Er zijn verschillende ventilatiesystemen   beschikbaar. Ga op zoek naar het juiste systeem voor jouw stal. 

➡️  Een soakingsysteem is een echte meerwaarde. In combinatie met een goede ventilatie is het een uiterst efficiënte aanpak tegen hittestress! 

Onderneem actie! 

Ben jij goed uitgerust voor een warme zomer? Wij kunnen je helpen om de zomer zo optimaal mogelijk door te komen en je koeien van hittestress te besparen. Contacteer ons en wij komen een kijkje nemen in jouw stal. Zo kunnen we een gepast voorstel doen!